Снимка БулфотоТемпературата на въздуха под нула градуса по Целзий може да

...
Снимка БулфотоТемпературата на въздуха под нула градуса по Целзий може да
Коментари Харесай

Шведски кардиолози алармират: Зимата може да ни убие

Снимка Булфото

Температурата на въздуха под нула градуса по Целзий може да служи като фактор, който усилва риска от сърдечен удар, според проучване на шведските учени, оповестено в списание JAMA Cardiolgy,.цитирано от zdrave.to

Те взеха от националния указател данни за 274 хиляди шведски жители, които били диагностицирани с инфаркт на миокарда през интервала 1998-2013. Възрастта на следените е от 50 до 89 години.

В резултат на това се оказало, че при температури под нулата сърдечният инфаркт се получава 10 % по-често. Това е изключително ясно следено при пациенти с инфаркт на миокарда с елевация на ST сегмента, най-опасния вид. Учените са коригирали данните, като са взели поради степента на замърсяване на въздуха, с цел да намерят връзката сред честотата на сърдечните болести и неприятното екологично положение на планетата, само че съгласно тях студът се оказва фактор от решаващо значение.

Причината за приемане на инфаркт през студените месеци се дължи на свиване на кръвоносните съдове при ниска температура, което води до по-малко О2, стигащ до сърцето. Освен това през зимата хората по-често настиват и заболяват от грип и това от своя страна може също да усили риска от сърдечен удар, пишат откривателите.

В допълнение, учените са разкрили, че когато температурата на въздуха се увеличи до три или четири градуса по Целзий над нулата, честотата на появяването на сърдечни болести падна.

Миокардният инфаркт се демонстрира в развиването на исхемична некроза на част от мускулния междинен пласт на сърцето заради незадоволително кръвоснабдяване и постоянно приключва съдбовно.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР